Oplevelses- og læringsrum i naturen og på institutionen



Udgangspunktet er et botilbud for voksne med udviklingshæmning. Institutionen rummer 8 beboere i alderen 25–55 år, med varierende kognitive og fysiske funktionsnedsættelser. Personalet arbejder tværfagligt med fokus på livskvalitet, deltagelse og pædagogisk udvikling. Vi har udviklet et naturbaseret forløb med fokus på langsommelighed og sanselige oplevelser i naturen. Baggrunden er, at mange borgere på botilbuddet har brug for forudsigelighed, tydelig struktur og mulighed for at lære i deres individuelle tempo, der passer til deres behov. Naturen tilbyder et roligt, sanseligt læringsrum, hvor borgerne kan være aktive og deltagende på egne vilkår.

Langsommelighedspædagogik og naturbaseret læring (Clark, 2023; Ejbye-Ernst, 2015) skaber gode rammer for at understøtte nærvær, trivsel og udvikling for målgruppen, da de ofte har brug for at mærke, erfare og repeterer for at forstå og lære nyt.

Vi har tilrettelagt et 1 mdr. forløb med 2 ugentlige aktivister i naturen. Hver aktivitet varer 1–2 timer og foregår i et nært naturområde eller på institutionens udearealer. Fokus er på sansning, observation og deltagelse ikke på hvem der præsterer bedst.

Aktivitet 1: Naturvandring og dyrespor
Vi går en rolig tur og leder efter spor fra dyr (fjer, huller, ekskrementer, lyde). Borgerne bruger sanserne og dokumenterer med billeder på deres tlf. og ord. Dette styrker observation og fremmer forundring. Det kan ydermere bidrage til samtaler hjemme på bostedet.

Aktivitet 2: Indsamling af spiselige planter
Vi finder spiselige urter som skvalderkål og ramsløg, taler om smag, lugt og udseende. Vi samler en lille smagsprøve sammen og snakker om, hvad planterne kan bruges til.

Aktivitet 3: Land art og naturkunst
Borgerne laver små kunstværker med naturmaterialer (blade, sten, grene). Fokus er på samarbejde og nærvær i kontakten ikke på rigtigt eller forkert.

Aktivitet 4: Jord, kompost og fødekæder
Vi undersøger jord, ser på regnorme og taler om, hvad planter og dyr har brug for. Vi laver et lille kompostforsøg i et gammelt akvarie med regnorme, blade, jord og følger udviklingen over ugerne.

Aktiviteterne skaber tid til at være med naturen i stedet for blot at gøre noget i den. Der lægges vægt på sanselige oplevelser, gentagelser og mulighed for individuelle tilpasninger alt sammen vigtige principper i langsommelighedspædagogikken (Clark, 2023).



I vores tilgang til naturbaseret læring lægger vi vægt på at skabe autentiske og kropsnære læringssituationer, hvor deltagerne er aktive medskabere i processen. Når vi inddrager deres egne idéer og ønsker for eksempel hvad de gerne vil smage, samle eller bygge bliver aktiviteterne mere meningsfulde og engagerende. Samtidig justerer vi aktiviteterne efter den enkeltes evner og dagsform, så alle får mulighed for at deltage på deres egne præmisser.

Arbejdet med konkrete naturmaterialer som jord, planter og sten skaber en direkte og sanselig forbindelse til omgivelserne. Gennem iagttagelser og brug af sanserne, at mærke jorden, dufte til friske blade, lytte til lyde eller smage på vilde urter opstår en umiddelbar kontakt til naturen, der vækker nysgerrighed og fordybelse. Det er netop i disse stille og opmærksomme øjeblikke, at forståelsen for naturens mangfoldighed udvikles.

Vi lægger stor vægt på at sikre inklusion og fleksibilitet i alle aktiviteter. Derfor differentierer vi både rammer og indhold, så der er plads til forskellige måder at være med på. Nogle deltagere foretrækker måske at iagttage og reflektere i ro, mens andre gerne vil være fysisk aktive og deltage i konkrete opgaver som at plante, samle eller tilberede mad. Ved at tilbyde flere indgangsvinkler og tage højde for individuelle forudsætninger skaber vi et trygt fællesskab, hvor alle kan bidrage og lære uanset fysiske eller kognitive udfordringer.

Kommentarer

  1. Hejsa I to

    Mon I er kommet til at slå de to opgaver 'planter i pædagogisk praksis 2' og 'mit natursted 2' sammen? Vi vil anbefale jer ikke at arbejde med køkkenhave i denne opgave også, således at I får en større faglig bredde. Det vil være oplagt stadig at arbejde med langsommeligheds pædagogik - overvej enter at lave et forløb i naturen og/eller omkring friluftsliv (indsamling af spiselige planter, fiskeri, eller...).
    Opgaveformuleringen (se også underviserbloggen): I studiegruppen skal I sideløbende arbejde med denne case: I er på den institutionen, hvor I arbejder, blevet bedt om at udarbejde forslag til, hvordan I kan tilrettelægge og igangsætte et forløb med fokus på oplevelses- og læringsrum i naturen og på institutionen. I får til opgave at præsentere dette for jeres kolleger på næste afdelingsmøde, hvad jeres pædagogisk didaktiske overvejelser omkring forløbet? Inddrag følgende litteratur til at underbygge jeres didaktiske valg og pædagogiske argumenter: Læring i naturen (s. 26-52/kap. 2)I: Ejbye-Ernst, Niels (2015) Natur og udeliv. Uderummet i pædagogisk praksis (vores grundbog)
    I bestemmer selv institutionstype, målgruppe og antal personer - der er ikke krav om at I skal afprøve forløbet i praksis med en målgruppe
    Venlige hilsner
    Christoffer & Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Planteblog - Line

Jord-til-bord forløb

Mit natursted 1 Jesper